Beelddenken en taaldenken

Beelddenker of taaldenker?

Om te onderzoeken in welke mate het Beelddenken aanwezig is bij uw kind kan ik bij “De wijze van leren” een Beelddenkonderzoek afnemen, beginnend met Het Wereldspel. U kunt ook onderstaande testvragen beantwoorden.

Er zijn op internet tientallen tests te vinden met het antwoord op de vraag of u, of uw kind, een beelddenker of taaldenker is. Veel van deze testen geven een eenzijdig en ongenuanceerd beeld.

De Stichting Beelddenken is op dit moment bezig met het samenstellen van een vragenlijst die gevalideerd is en onderbouwd door gedegen onderzoek.

Vraagt u zich af of uw kind een beelddenker is, check deze lijst dan of er in uw regio een beelddenkspecialist zit. Deze mensen zijn gespecialiseerd in didactiek, diagnostiek en pedagogiek in relatie met het visuele leersysteem. Ook maken zij gebruik van het WereldspelMomenteel volg ik de opleiding tot beelddenkspecialist. 

Om een ruwe indicatie te krijgen over uw eigen denkstijl of die van uw kind, kunt u eens nadenken over deze vragen.

1. Lost u problemen op ongebruikelijke wijze op? Ziet u altijd snel een oplossing?
Komt u soms met een oplossing zonder dat u kunt aangeven waarom dit zou werken? Ziet u bij het probleem of tijdens het hele proces, niet alleen waar het fout kan gaan maar ook gelijk een oplossing?

2. Heeft u een levendige verbeelding?
Als iemand u een verhaal vertelt, kunt u dit dan in gedachten voor u zien? Of zich er een levendige voorstelling van maken?

3. Is organiseren niet uw sterkste kant?
Processen structureren, stapsgewijs ordenen is niet echt aan u besteed.

4. Herinnert u zich plaatsen die u slechts eenmaal bezocht?
Kunt u plaatsen volledig beschrijven, waar u maar één keer bent geweest? Of kunt u de gezichten van mensen die u slechts één keer hebt ontmoet, gelijk herkennen?

5. Gebruikt u liever een kaart dan mondelinge aanwijzingen te moeten volgen om de weg te vinden?
Heeft u liever een visueel beeld, zodat u in uw eigen tempo en op uw eigen manier kunt uitzoeken waar u naartoe moet? Of volgt u liever aanwijzingen op zonder dat u erover na hoeft te denken?

6. Heeft u veel moeite met het spellen van woorden?
Beelddenkers zien het beeld bij de woorden die ze horen en niet het woordbeeld. Ze moeten dus iedere keer opnieuw nadenken over de juiste spelling.

7. Ervaart u dat nieuwe dingen leren en kennis combineren makkelijker gaat naarmate u ouder wordt?
Beelddenkers worden ook wel eens laatbloeiers genoemd. Leren en combineren van kennis én ervaring, gaat gemakkelijker als u uw eigen methoden kunt kiezen en niet iets ‘schools’ krijgt opgelegd.

Als u deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan bent u waarschijnlijk visueel-ruimtelijk ingesteld en heeft u voorkeur voor een visuele denkstijl.

Kanttekening daarbij is dat iedereen zich zal herkennen in een aantal vragen, aangezien beelddenken de eerste taal is die iedereen leert. Ieder individu heeft beide denkstijlen, beelddenken en taaldenken, in zekere mate in zich. 

Bron: Silverman, L.K. (2002). Upside-Down Brilliance.